+45 91 56 73 52
info@radikalmads.dk

Integration i mange former

Uge 21, 2018

Så fik vi endnu en uge, hvor hovedfokus i den offentlige debat gik med at tale om integration. Eller den gik vel nærmere på, som vanligt, at tale om nogen, som man mener bør blive bedre til at integrere sig.

Og hvad er så integration? Vores integrationsminister fandt det belejligt at meddele det muslimske mindretal i Danmark, at de nok burde tage ferie i Ramadanen, fordi den ikke kan kombineres med at arbejde. Det eneste positive i den udmelding er vel at Integrationsministeren anerkender, at muslimske medborgere i Danmark faktisk har et arbejde. Det er ellers ikke den normale retorik fra hendes side.

Med hendes udmelding startede en diskussion om hendes motiver for udmeldingen, og hele den velmenende del af det politiske kor var ude og tale dunder mod ministeren. Timingen var perfekt for De Radikale som i denne weekend var på gaden og tale integration. Undertegnede inklusiv.

Men min vinkel på dette har ikke handlet om at finde tilfældige mennesker, som har kunnet udtrykke deres bekymringer og lufte deres frustrationer.

Integration kan ikke løses på nationalt niveau. Den løses ikke gennem medierne. Den løses i de samtaler, som man har i sit nabolag. Den løses gennem dialog på arbejdspladsen, og den løses gennem fælles deltagelse i fritidsaktiviteter rundt om i hele Danmark.

Sat på spidsen så burde landspolitikerne holde op med at blande sig i integrationsdebatten og i stedet sikre, at kommuner og organisationer i Danmark får de redskaber og midler, der skal til for at gøre en forskel.

Vi har, som Politiken fint lørdag kunne berette, ikke et særligt stort problem med integration. Forskellen mellem danskere med ikke vestlig baggrund og dem med er forbavsende lille.

Men det er belejligt at lade debatten handle om integration, fordi det er så diffust for langt de fleste.

Det der er kernen er, at vi i Danmark har nogle lokale udfordringer med områder, som er socialt udsatte. Koncentrationen af folk på overførselsindkomst og folk med lav uddannelse er for stor og er selvforstærkende.

Det er altså her vi skal sætte ind.

Det ved Inger Støjberg og alle de andre godt, håber jeg. Hvis ikke, er kompetenceniveauet simpelthen for lavt blandt de folkevalgte.

At de så vælger at benytte muligheden til at snakke om integration i stedet for at løse de socioøkonomiske udfordringer, vi har rundt om i Danmark er ikke bare umoralsk. Det er direkte skadeligt for fremdriften. Men så længe man kan spinne folk historier på ærmet, som garanterer genvalg, så virker de folkevalgte til at acceptere stilstand.

Det er tragisk og udtryk for, at vores demokrati trænger til et løft. Et løft de nuværende folkevalgte ikke synes at kunne håndtere.

Så lad andre komme til så vi kan komme fremad. Sammen!

Herunder kan du se en lille samtale mellem mig og min gode kollega Deepal, som kommer fra Sri Lanka. For Deepal handler det om venskaber, og så det at lære vores snørklede og kringlede sprog.

God fornøjelse

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *